Serwis o Finansach Przedsiębiorstw ANALIZA FINANSOWA

• Decrease font size
Email Drukuj

Sprawozdanie finansowe skonsolidowane - jak to działa? cz. 2

Konsolidacja spółek pozwala przedstawić bardziej dokładny i szerszy obraz sytuacji przedsiębiorstwa (i powiązanych z nim jednostek). Należy pamiętać że niejednokrotnie spółki dominujące są jedynie jednostkami zarządzającymi innymi spółkami grupy które prowadzą konkretną działalność produkcyjną lub handlową. W efekcie spółka matka nie posiada majątku produkcyjnego, nie generuje żadnych przychodów i analiza takiej firmy nie przyniesie wielu wniosków. Dopiero analiza całej grupy da pełen obraz jej funkcjonowania i uwzględni jej specyfikę.

W naszej publikacji skupimy się metodzie konsolidacji pełnej. Na dość prostym przykładzie przeanalizujemy jak powstaje sprawozdanie finansowe dla grupy kapitałowej składającej się ze spółki dominującej i 2 spółek zależnych (udział spółki dominującej wynosi odpowiednio 80% i 60%). Dla uproszczenia w tym przypadku przyjmiemy, że nie miały miejsca transakcje wewnątrz tej grupy kapitałowej. Chodzi nam jednak przede wszystkim o zrozumienie głównej zasady tworzenia sprawozdania skonsolidowanego i poznania jego specyfiki, do czego kwestia transakcji wewnątrzgrupowych jest drugorzędna.

Spółka dominująca A

Rachunek zysków i strat (w tys. zł)

150 000

142 500

7 500

3 000

4 500

Aktywa trwałe, w tym:

15 000

- udziały w spółkach zależnych

1 400

25 000

6 400

30 000

45 000

Spółka zależna B (spółka A ma w niej 80%)

50 000

48 500

1 500

7 000

10 000

15 000

Spółka zależna C (spółka A ma w niej 60%)

Rachunek zysków i strat (w tys. zł)

44 800

1 200

12 000

20 000

Spółka A ma w spółkach B i C odpowiednio 80% i 60% udziałów, a w bilansie wykazane są one jako łączna kwota 1.400.000 zł, jako efekt odpowiedniego udziału w kapitale zakładowym każdej ze spółek córek (80% z 1 mln zł + 60% z 1 mln zł).

Obejrzyjmy więc jak będzie wyglądać sprawozdanie skonsolidowane naszej grupy kapitałowej.

Skonsolidowany rachunek zysków i strat (w tys. zł)

245 000

= 150 000 + 50 000 + 45 000

235 800

= 142 500 + 48 500 + 44 800

9 200

5 200

= 3 000 + 1 000 + 1 200

4 000

= 900 + 100

Wynik netto, z tego:

3 000

- dla akcjonariuszy spółki dominującej

3 320

= 3 600 + 80%x400 + 60%x(-1 000)

- dla akcjonariuszy/udziałowców mniejszościowych

= 20%x400 + 40%x(-1 000)

W przypadku poszczególnych pozycji skonsolidowanego rachunku zysków i strat stosujemy zasadę sumowania analogicznych pozycji jednostkowych sprawozdań finansowych. W efekcie tych działań uzyskujemy łączny wynik finansowy netto w wysokości 3 mln zł. Pojawiają się w tym miejscu dodatkowe pozycje, które przedstawiają udział w wygenerowanym wyniku tej części która przypada akcjonariuszom (udziałowcom) spółki dominującej oraz pozostałej części ? przynależnej akcjonariuszom (udziałowcom) mniejszościowym. W tym drugim przypadku chodzi o akcjonariuszy mniejszościowych w spółkach zależnych. Jak sobie na wstępie powiedzieliśmy spółka dominująca posiada w spółce B 80% udziałów, zaś w spółce C 60%. Oznacza to, że odpowiednio 20% i 40% udziałów w tych spółkach należy do innych udziałowców (mniejszościowych) i oczywiście mogą to być zupełnie różni udziałowcy w przypadku każdej z tych spółek. W każdym razie, część wyniku finansowego wygenerowanego przez grupę należy do nich. Powstaje więc pytanie: Jak należy wyznaczyć wynik przynależny akcjonariuszom spółki matki oraz udziałowcom mniejszościowym w spółkach córkach? Jest na to relatywnie prosta odpowiedź. Dla akcjonariuszy jednostki dominującej przynależny jest cały wynik tej spółki oraz odpowiedni udział tej spółki w wyniku spółek zależnych (a więc 80% z zysku spółki B i 60% ze straty spółki C). Łącznie 3.600.000 + 80%x400.000 + 60%x(-1.000.000) = 3.320.000. Dla udziałowców mniejszościowych w spółkach zależnych jest to więc oczywiście 20% wyniku spółki B (20% z 400.000) i 40% spółki C (40% z -1.000.000) tj. -320.000.

Zatem przy okazji możemy zauważyć, że pomimo, ze cała grupa wygenerowała zysk to dla udziałowcy mniejszościowi uzyskali stratę, aczkolwiek w przypadku ich rozproszenia część z nich mogła uzyskać stratę (udziałowcy spółki C) ale tez część zysk (udziałowcy spółki B).

Skonsolidowany bilans (w tys. zł)

40 6001)

Kapitał własny

22 400

38 0002)

5 0003)

3 3204)

14 0805)

Kapitały mniejszości

4 2006)

52 0007)

78 600

78 600

1) 20 000 + 7 000 + 15 000 ? 1 400

2) 25 000 + 8 000 + 5 000

3) 5 000 (kapitał zakładowy spółki dominującej)

4) 3 320 (wynik netto dla akcjonariuszy spółki dominującej)

5) 6 400 + 80% x 3 600 + 60% x 8 000

6) 20% x (1 000 + 3 600) + 40% x (1 000 + 8 000) + (-320)

7) 30 000 + 10 000 + 12 000

W przypadku majątku obrotowego oraz zobowiązań również dokonujemy zsumowania analogicznych pozycji jednostkowych. W przypadku aktywów trwałych zastosowana jest ta sama zasada sumowania pozycji z jednostkowych sprawozdań, przy czym ma tu miejsce wyjątek związany z wyłączeniem z tej wielkości wartości udziałów spółki dominującej w spółkach córkach (1.400.000 zł). Wyłączenie jest oczywiste, gdyż grupa kapitałowa jako taka nie posiada udziałów w spółkach zależnych, ponieważ są one jej częścią składową.

Najwięcej komplikacji budzą pozycje kapitału własnego. Kapitał zakładowy grupy stanowi kapitał zakładowy spółki matki. Jako wynik netto przyjmuje się wynik przynależny akcjonariuszom spółki dominującej, bo jest to wynik odzwierciedlający wynik spółki dominującej i jednostek zależnych w części należnej tej spółce. Pozostały kapitał to pozostały kapitał istniejący w spółce dominującej oraz część przynależna jej w firmach zależnych.

Wreszcie, pozostaje dodatkowa pozycja kapitałów która jest wyodrębniona z kapitałów własnych (dotyczących właścicieli spółki dominującej) tj. kapitały mniejszości, czyli ta część kapitałów, które przynależne są właścicielom mniejszościowym spółek zależnych. Tworzą je odpowiednie udziały kapitałów zakładowych i pozostałych w tych spółkach, oraz wynik przynależny właścicielom mniejszościowym. W naszym przypadku jest to 20% z kapitału zakładowego (1.000.000) i pozostałych (3.600.000) spółki B, oraz 40% z kapitału zakładowego (1.000.000) i pozostałych (8.000.000) spółki B, a także strata (-320.000) poniesiona przez spółki zależne przypadająca na ich mniejszościowych udziałowców.